Varför får man munchies av marijuana?
Om du röker eller äter hasch kan du ha drabbats av ”marijuana munchies”, dvs. lusten att äta salt, sött eller fet kolhydratrik mat när du använder drogen.
Men vad exakt handlar dessa cannabisrelaterade cravings om? Varför uppstår de?
Tja, du kan skylla dem på drogens aktiva ingrediens tetrahydrocannabinol, eller THC.
THC är ansvarig för det ”high” som många människor upplever när de använder cannabis. Men den är också främst ansvarig för det ökade matbegär som människor får när de tar drogen.
Hjärnan är indelad i regioner: Vissa områden styr vårt humör, medan andra påverkar vår aptit och får oss att äta eller sluta äta. Varje gång vi konsumerar en drog distribueras den överallt, så när THC kommer in i de delar av hjärnan som påverkar humöret stimulerar den eufori, förklarade Gary Wenk, chef för neurovetenskapliga grundutbildningar vid Ohio State University och författare till ”Your Brain on Food”. Och när THC når det område i hjärnan som påverkar aptiten kommer det att ”stimulera dig att äta”, sade Wenk.
Vetenskapen bakom marijuana-matglädjen
Även om forskningen pekar på olika möjliga mekanismer är cannabis förmåga att öka aptiten ”mycket väldokumenterad”, säger Ginger Hultin, registrerad dietist och talesperson för Academy of Nutrition and Dietetics.
Forskning om cannabis har visat att THC stimulerar endocannabinoidsystemet, ett komplext område i hjärnan som reglerar ätbeteende och energibalans. ”Det slår mot några primitiva områden i hjärnan, saker som styr aptit och känslor”, säger Hultin.
”THC interagerar med receptorer i hjärnan som reglerar känslor, smärta och vårt lukt- och smaksinne”, säger Janice Newell Bissex, registrerad dietist. ”Det kan också främja frisättningen av hormonet ghrelin, som stimulerar hunger.”
De vetenskapliga mekanismerna är komplexa. Enligt en djurstudie verkar THC genom att binda till receptorer i luktbulben i hjärnan öka vår känslighet för lukter, vilket skulle göra aromer från mat mer potenta och få oss att äta mer.
Annan forskning har visat att neuroner som normalt stängs av när man äter faktiskt stimulerar till mer ätande när marijuana används. ”De neuroner som vanligtvis kontrollerar vår nivå av mättnad kan usurperas när marijuana konsumeras”, säger Wenk.
THC ökar också frisättningen av dopamin, vilket ökar matglädjen, förklarade Bissex. Förutom att göra maten mer njutbar kan dopamin – en hjärnkemikalie som hjälper till att kontrollera hjärnans belönings- och nöjescenter – sänka hämningar, förklarade Hultin.
”Att sänka hämningar är en stor utmaning med gräs och alkohol”, sade hon. ”Människor vet vad de borde äta, men plötsligt är deras hämningar nere och de äter ohälsosam mat.”
Risk för viktökning
Effekterna förstärks hos dem som bär på extra kilon. ”När överviktiga personer ser en chokladmalt, aktiverar den deras dopaminsystem i större utsträckning än personer utan övervikt”, förklarade Wenk. Som ett resultat av detta kan ”dessa individer vara förberedda för att ha större cravings”.
Hultin, som hjälper friska personer att upprätthålla goda matvanor i den marijuana-legaliserade staten Washington, har sett hur drogen kan öka aptiten och påverka ens vikt.
”Folk säger att de använder marijuana för att slappna av … men det ökar deras aptit på chips och glass … och ohälsosamma livsmedel som de vill undvika”, säger hon. Dessa personer kan koppla sina viktproblem till sitt användande av marijuana, förklarade hon.
Att konsumera marijuana i livsmedel innebär en unik utmaning, eftersom ätbara livsmedel kan förstärka THC:s effekter på aptit och vikt. Till exempel bidrar sockerhaltiga ätbara produkter som godis, kakor, slickepinnar och brownies inte bara med kalorier, vilket kan leda till viktökning, utan de kan också orsaka toppar och dalar i blodsockret, vilket kan öka suget, förklarade Hultin.
Cannabis för att dämpa aptiten?
Forskningen om cannabis’ effekter på aptiten har inte gått läkemedelsindustrin obemärkt förbi.
”Det finns en riktigt fascinerande historia som involverar läkemedlet rimonabant”, sade Wenk. ”För många år sedan tänkte forskarna att om aptiten beror på att THC stimulerar matreceptorer och får oss att äta mycket kolhydrater, varför kan vi då inte utveckla ett läkemedel som blockerar dessa receptorer?”
Forskarna försökte testa om de kunde manipulera matningscentra som spelar en roll för att bestämma vår matlust.
”De testade läkemedlet … och människor gick ner i vikt och gav upp sitt intresse för cheeseburgare och pommes frites och alkohol och cigaretter”, säger Wenk. ”De tänkte: ’Det här är en fantastisk drog!’. Folk blev smalare och gav upp sina beroenden!”
Istället för att mätta dina tortillachips med kopiösa mängder av den älskade mejeriprodukten kan du välja alternativa toppings för en magrare och mer smakrik strategi.
Men forskarna insåg snart att det inte var säkert att blockera alla en persons endocannabinoidreceptorer, som kontrollerar humör och matbeteende, hela tiden. ”Folk blev deprimerade och började begå självmord”, säger Wenk. De kliniska försöken stoppades och läkemedlet drogs tillbaka från marknaden.
Resultaten visade att man inte selektivt kan blockera vissa endocannabinoidreceptorer och inte andra.
”Den eufori vi upplever när vi äter något gott eller njuter av en älskad persons sällskap innebär att hjärnans interna endocannabanoidsystem säger ”tack”. Men om du blockerar det här systemets verkan tar du bort din förmåga att känna glädje hela tiden”, säger Wenk.
Det finns också en typ av cannabis som kan undertrycka mumsigheten. Den är känd som THCV, eller tetrahydrocannabivarin.
”I Colorado odlar de olika sorters marijuana där dess enda syfte är att minska aptiten”, sade Wenk. Dessa stammar har ett högt innehåll av THCV, som är en antagonist av samma endocannabinoidreceptor som vanligtvis främjar ätande, förklarade han. ”Risken är naturligtvis att de höga nivåerna av THCV i dessa växter också kan ge samma depressiva effekter som rimonabant”, sade Wenk.
De medicinska fördelarna med aptitstimulering
För personer med sjukdomar som dämpar aptiten kan den ökade hunger som läkemedlet ger upphov till vara terapeutisk. ”Även om vissa kan tycka att detta är en oönskad bieffekt är aptitstimulering precis det resultat som många äldre patienter eller de som lider av cancer eller HIV söker”, förklarade Bissex, som nyligen blev en holistisk cannabispraktiker efter att ha sett sin fars kroniska smärta minska efter att ha använt marijuana i medicinskt syfte.
”Min pappa provade cannabis när traditionella smärtmediciner var marginellt effektiva och orsakade fruktansvärda biverkningar, bland annat förstoppning och trötthet. Han fick inte bara lindring av sin smärta utan såg också en välkommen ökning av aptiten”, säger hon.
Hultin arbetade tidigare som onkologisk dietist och såg läkemedlets effekter på cancerpatienter med egna ögon. ”Jag har haft patienter som bokstavligen har sagt till mig: ’Jag kan inte äta om jag inte använder marijuana’.
”När man ser någon som är så sjuk framför sig och man bara vill hjälpa dem att äta, och sedan säger de: ’Jag kan inte äta utan den här substansen’, då säger jag: ’Det här kan vara vad du behöver'”, säger Hultin.
Bottenlinje
Oavsett om du väljer att använda hasch eller inte är kanske det enklaste sättet att sammanfatta den roll som marijuana spelar i kontrollen av aptiten att den hjälper hjärnan att säkerställa vår överlevnad – det vill säga att se till att vi äter.